Blue Monday – Blog

Een groot grijs gat – niet alleen op Blue Monday maar twee jaar lang

Twee jaar geleden overleed mijn moeder. Binnen drie maanden had de kanker haar verteerd en overleed ze in ons bijzijn. Ik had nog nooit een mens zien doodgaan. En nu zag ik het leven vloeien uit de vrouw die mij het leven had geschonken…

Ik wist niet dat rouw zo rauw kon zijn. Ik wist ook niet dat ik, altijd de blik op het positieve, zo somber kon zijn. Die grijze gedachten en dat onbeholpen gevoel van niet weten hoe het ook al weer gaat, leven, werken, de moed erin houden en doorzetten, heeft twee jaar geduurd. Blue Monday waren twee bloody lange Blue Years. En dat terwijl ik een liefdevolle vader en broer heb, een lieve partner, geweldige kinderen, vrienden en collega’s, leuk werk. Dus kwamen al snel de gedachten “Stel je niet aan”, “Nu kun je het wel weer aan” en “Hou je groot want je hebt een gezin om voor te zorgen”.

Er is veel aandacht voor mensen met depressieve en sombere gedachten, hoe de signalen op te pakken, hoe te ondersteunen, zowel in privé situaties als op het werk. Zo ook weer vandaag, met Blue Monday en het Depressiegala.

Ik heb ervaren dat het fijn en waardevol is dat mensen jou zien en helpen. Belangrijk is ook dat je jezelf leert zien, met al je gedachten, gevoelens en manieren van doen. Leren om niet als robot te leven vanuit “er gebeurt iets, ik handel” maar vanuit een heel persoon “Ik denk, ik voel, ik zou graag/ik wil, ik handel, ik ben”. Niet alleen als je in de rouw bent, ook gewoon, als je je leven leeft, werkt en dingen onderneemt of problemen ervaart.

Soms is het dan fijn dat je iemand hebt die samen met jou kijkt naar die grijze massa in je hoofd en dat je leert zien hoe jouw gedachten- en gevoelspatronen jouw gedrag beïnvloeden. Een beetje meer regie daarop is de eerst stap naar positieve gedachten en helderheid. Van grijs naar kleurrijk. Ook al is het grijs buiten, vanbinnen is er altijd een sprankje warmte, zelfliefde en zelfwaardering. Koester dat en help het groter te worden. Zou word je je eigen humeurcoach. Ik heb ermee geëxperimenteerd en het werkt! Elke dag neem ik me voor waar ik deze dag blij van word of waar ik tevreden over kan zijn. En elke dag maak ik contact met iemand, echt contact. Ik neem daar de tijd voor en vraag door als ik de vraag stel: “Hoe is het nu met jou?”.

Wil jij dat ik ook eens mee kijk in jouw grijze massa en hoe je je eigen humeurcoach wordt?

Zonnige groet!